Client: Private Client
Value: 
£150k
Contractor:
RN Wooler

This project comprises the conversion of a traditional stone built cottage in the centre of Wetherby.  The refurbishment completely reorganises and modernises an existing stone cottage.  The principal living area of the house is re-orientated to take advantage of the South facing courtyard to the rear of the building with a new dining/kitchen at the front of the house where it addresses the street. 

The cottage is extended into the courtyard through the use of a glazed structure with the southern side of the plan opening between the two floors to make the most of solar gains.  This natural source of heat, combined with the thermal massing of the traditional solid wall construction, and improved thermal insulation at the top of the house, serve to minimise the energy use of the house. A whole house ventilation system helps to distribute the warmth from the south facing areas to the rear of the house, whilst also exchanging the heat from the waste air to an incoming fresh air supply.

This site uses cookies. Some of the cookies we use are essential for parts of the site to operate and have already been set. You may delete and block all cookies from this site, but parts of the site will not work.