Client: Private Client
Value: 
£400k
Contractor: 
R Barker Building Contractors

This site near the village of Spofforth is approached by a single track unmade road. Former stables had been extended to create a large steel-clad shed, part of which had been used as a dwelling.  Planning permission had been obtained for a dormer bungalow as a replacement dwelling when the current owners acquired the property. After close liaison with the planning authority and parish council, a more appropriate development was agreed and permission was sought for a substitute house type

This comprises a traditional two storey “farm house” enclosing a small courtyard at the north east corner of the site to maintain the openness of the Green Belt. Careful siting and orientation provides a garden to the south west, a conservatory on the northwest elevation and a courtyard protected from the prevailing wind. The open aspect is enhanced by the use of a “ha-ha” giving clear views from the house and lawn down the field to the west.

Constructed in stone with a slate roof, the new house provides about 250sq m of accommodation including conventional living rooms on the ground floor with four bedrooms and three bathrooms above, a store room over the garage, and a conservatory. The only service connected to the site is electricity so a degree of self-sufficiency was required. Underfloor heating is supplied by a ground source heat pump with pipework under the field, water is pumped from a borehole and drainage goes into a septic tank. The result provides for flexible family use in a unique environment where traditional appearance combines with modern standards and technology.

This site uses cookies. Some of the cookies we use are essential for parts of the site to operate and have already been set. You may delete and block all cookies from this site, but parts of the site will not work.